Kakao Criollo
Kakao Criollo- Theobroma -NÁPOJ BOHŮ
Ano takto nazval švýcarský přírodovědec Carl von Liné posvátnou rostlinu z Amazonie. Nejvíce se udává, že za ni vděčíme Olmékům z jižního Mexica, kteří jej používali na své ceremonie. Ve své době boby kakaa sloužili i jako platidlo.
Pravdou je, že toto "indiánské kakao" nejvyšší kvality naleznete v tropických lesích ve velké časti Jižní Ameriky. V Peru jsou jejími nejznámějšími pěstiteli Ashanikové.
Ale samozřejmě ho naleznete i na území jiných kmenů.
Proč zrovna Criollo? Typů kakaa je více např. Forastero, nebo Trinitario. Rozdílem je, že Criollo má malou produkci- to znamená, že na jednom keříku je jen pár lusků. A proto tyto lusky obsahují nejkvalitnější boby, protože síla země, která vystupuje rostlinou, není tolik rozmělněna. Je to něco podobného, jak s dobrým vínem, čím méně hroznů na rostlině, tím kvalitnější.
Jak pomáhá kakao Criollo? Řečeno moderním jazykem , obsahuje antioxidační látky a stimuluje organismus. Možná proto, jsou děti z Peru tak akční a nezdolné..
Kakaové máslo dodává pružnost pleti
Samozřejmě nelze srovnávat kakaa z obchodů, které jsou ochuzena o své kakaové máslo a jako tuk je přidán palmový olej. Nejedná se tedy ani o Kakao holandskéo typu ani jiná běžná kakaa.
Toto je pravé kakao Criollo, nakoupené u malopěstitele v Amazonii a jeho rodinou vyrobené malé křivé čokoládičky se silou peruánského jaguára
Pro zdraví i kakaové ceremonie
CHCETE VĚDĚT, KDE V ČECHÁCH NAKOUPIT VÝBORNÉ 100% KAKAO? NAPIŠTE NÁM