Aguaje - ovoce pro ženy

10.03.2023

Aguaje pochází z amazonského deštného pralesa, kde bylo pěstováno a konzumováno již dlouho před příchodem prvních Evropanů do Nového světa, aguaje, také známé jako "buriti" má velmi nutričně zajímavé složení a léčiv účinky, zejména pomáhá s ženskými zdravotní problémy souvisejícími s hormonální nerovnováhou.  

Přestože je aguaje po staletí základem stravy lidí Amazonie a používá se i k léčebným účelům, teprve v prvních letech 21. století se plody palmy moriche (Mauritia flexuosa) dostaly na mezinárodní trh a upoutaly pozornost vědecké komunity. 


LÉČIVÉ VLASTNOSTI

Tradičně známé účinky:

  • Zmírnění příznaků PMS a menopauzy. Aguaje, bohaté na fytoestrogeny, může zmírnit menstruační nepohodlí a také příznaky nedostatku estrogenu během menopauzy.

  • Podpora zdraví očí. Vzhledem k ohromujícímu množství sloučenin provitamínu A pomáhá aguje olej předcházet xeroftalmii, což je progresivní ztráta zraku kvůli nedostatku vitamínu A.

  • Podpora zdravé pokožky. Vysoké hladiny antioxidačních sloučenin v ovoci aguaje podporují zdraví vlasů, nehtů a pokožky a také chrání lidské tělo před UV zářením.

Kromě toho se vědecké studie zaměřují na další přínosy, jako je snížení hladiny cholesterolu a léčba bakteriálních infekcí . Studie také ukázaly, že aguaje může hrát roli v prevenci srdečních chorob.

Olej v aguaje se tradičně používá k přirozenému změkčení a hydrataci pokožky a také k hojení ran. 

Spojení mezi aguaje a ženskou plodností je  široce známé a živé ve většině jihoamerických tradičních kultur, které jej za posvátný symbol hojnosti a ženskosti .


LÁTKY V AGUAJE

Hlavními bioaktivními sloučeninami v aguaje neboli buriti jsou karotenoidy, tokoferoly , kyselina askorbová, fenolové sloučeniny, vláknina , fytoestrogeny a esenciální mastné kyseliny.

Nedávná studie odhalila dvě unikátní sloučeniny v plodech aguaje: lespeflorin G8 (LF) a 8-hydroxyhomopterocarpan (8-HHP), z nichž se zdá, že obě jsou zodpovědné za estrogenní vlastnosti aguaje. Bylo prokázáno, že tyto mírné fytoestrogenní sloučeniny (zejména LF) se úspěšně vážou na lidský estrogenový receptor (ER), čímž zmírňují symptomy související s hormonální nerovnováhou v průběhu ženského reprodukčního životního cyklu.

Dalšími sloučeninami, které jsou zodpovědné za uklidňující a antioxidační vlastnosti, jsou esenciální mastné kyseliny, jako je kyselina olejová, palmitová a linolová, což jsou protizánětlivé sloučeniny, které působí spolu s vysokými hladinami tokoferolů a karotenoidů, zejména beta-karotenu. Pomáhají tak zabránit ztrátě zraku, změkčení pokožky a urychlení zotavení ze zranění.

Díky svému bohatému obsahu fenolických sloučenin, zejména flavonoidů , extrakty z aguaje prokázaly kromě modulace aktivity konvenčních antibiotik střední antioxidační a antimikrobiální účinky proti určitým bakteriálním kmenům, jako je Candida albicans .

Upozornění

Neexistují žádné podmínky, za kterých by konzumace aguaje mohla interferovat s léky nebo jinými látkami. Nicméně užívání fytoestrogenů bylo spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny prsu u žen, takže těm, které mají rakovinu v rodinné anamnéze, se doporučuje, aby se vyhýbaly všem formám estrogenních potravin a doplňků.

Během těhotenství a kojení se nedoporučuje konzumovat doplňky z ovoce aguaje , protože velké množství fytoestrogenů může ovlivnit vývoj plodu.


NUTRIČNÍ HODNOTY A ZDRAVÍ - VITAMÍNY - A,E,C

Ovoce Aguaje obsahuje významné množství beta karotenu, který je také známý jako provitamin A. Další z nutričních prvků přítomných v tomto ovoci je tokoferol, což je derivát vitamínu E; na druhé straně dužina ovoce obsahuje významné množství kyseliny askorbové z rodiny vitamínu C.

VITAMÍN A je přítomný ve formě beta-karotenu v množství 260 mg na 100 g čerstvé dužiny aguaje. Vitamin A je nezbytný pro zdraví očí a pokožky, stejně jako pro prevenci nemocí souvisejících s věkem. Aguaje chutná trochu jako mrkev , ale má asi 25x vyšší obsah vitamínu A.

Masitá dužina aguaje je také bohatá na VITAMÍN E (alfa-tokoferol), který poskytuje více než 30násobné množství této základní živiny v avokádu. Vitamin E je živina rozpustná v tucích, která posiluje imunitu, pomáhá rozšiřovat krevní cévy a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Ovoce také poskytuje velké množství VITAMÍNU C (kyseliny askorbové), ve vodě rozpustného vitamínu potřebného pro biosyntézu kolagenu, L-karnitinu a některých neurotransmiterů. Vitamin C hraje také velkou roli při posilování imunity, která předchází nemocem, a také při optimálním vstřebávání železa z rostlinných potravin.

Po minerální stránce nepřijdou zkrátka ani buriti. Poskytuje nejen velkorysé množství MĚDI , nezbytné pro tvorbu červených krvinek a transport v těle, ale také vynikající hladiny MANGANU, který pomáhá při tvorbě pojivové tkáně, kostí, srážení krve a pohlavních hormonů. metabolismus tuků a sacharidů, vstřebávání vápníku a regulace krevního cukru.

Kromě toho aguaje poskytuje dobré množství vitamínu B 2 (riboflavin), stejně jako přiměřené hladiny vápníku, železa, draslíku a zinku .

Bylo prokázáno, že pití aguaje v čaji nebo prášku z aguaje výrazně snižuje riziko rakoviny: Mezi typy rakoviny, kterým lze předcházet, patří rakovina tlustého střeva, prsu a prostaty.

Mnozí z těch, kteří konzumovali toto ovoce a trpí akné, si všimli, že bylo velmi pozoruhodným způsobem zredukována. Aguaje také podporuje "vylepšení" ženské siluety, protože ovoce obsahuje  sitosterol .

Je to silný čistící prostředek, který pomáhá udržovat orgány, střeva a krev co nejčistší, aby v nich nezůstaly žádné mastné zbytky, které by mohly ohrozit naše zdraví.


JAK SE PRODÁVÁ AGUAJE U NÁS?

Na trhu se můžete setkat:

1. Aguaje prášek - ovocná moučka

  • Sušená a rozmělněná dužina aguaje je bohatá na vlákninu a poskytuje nejen základní živiny, ale také mírně estrogenní vlastnosti.

2. Aguaje esenciální olej

  • Ovocný olej je pravděpodobně nejoblíbenějším použitím tohoto exotického ovoce v zahraničí. Je bohatý na esenciální mastné kyseliny, vitamín E a pro-vitamín A, prospěšné pro zdraví pokožky.

3. Kapsle. 

  • V této doplňkové formě aguaje poskytuje velké koncentrace estrogenních sloučenin, vitamínů a esenciálních mastných kyselin pro prevenci nedostatku vitamínu A a pro podboru hormonálního zdraví.

DALŠÍ POUŽITÍ AGUAJE

  • Olej. Nerafinovaný olej se používá ke smažení potravin, jako jsou ryby.

  • Krém. Zdravé tuky a karotenoidy z aguaje se běžně přidávají do krémů pro péči o pleť, poskytuje výživu a proti stárnutí.

  • Kosmetický průmysl. Ovocný olej se přidává do kosmetických produktů, od koupelových olejů po parfémy, mýdla a tělové krémy.

  • Bioopalivo. Zvyšuje se zájem po rafinaci oleje za účelem získání bionafty pro průmyslové aplikace.

  • Konstrukce. Palmové listy moriche používají místní jako materiál na pokrytí střech domů.

  • Řemeslné výrobky. Vlákno maurijské palmy je pevné a odolné, díky čemuž je oblíbeným materiálem pro košíky a podložky.


PALMA MORICHE - Mauritia flexuosa

Palma roste na přirozeně zaplavených půdách amazonské džungle a vytváří hustá seskupení, nazývaná aguajales. Tato palma prochází procesem domestikace, protože je nepravděpodobné, že by rostla mimo své původní prostředí, kvůli jejím zvláštním požadavkům na půdu, vodu a teplotu. Palma moriche je stálezelený druh, který může dorůst až 32 - 40 m výšky a 50 cm v průměru. Aguaje, neboli plod buriti, je elipsoidní, oválná peckovice pokrytá špičatými žlutými, červenými nebo tmavě červenými šupinami s křupavými semeny a oranžovou dužinou. Vyrůstá z květenství. V Peru lze nalézt několik odrůd aguaje, z nichž každá má určitý tvar a velikost.

Palma moriche, známá jako amazonský druh, se vyskytuje v teplých oblastech Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Peru a Venezuely ; toto tropické ovoce však znaly i staré mexické kultury a dá se říci, že aguaje se těšila velké oblibě napříč předkolumbovskými civilizacemi.


Zdroje textu - volně přeloženo z andeannatural.com a herbazest.com

Zdroje obrázků - pod hypertextovým odkazem na obrázku.

Jak užívat aguaje

Prášek z Aguaje - běžně se užívá jedna lžička do vody, jogurtu, ovesných vloček nebo podobně

Olej z aguaje- používá se za studena, dávkování se značně rozchází. Udává se 10-20kapek denně. V Peru ho ženy používají na kůži. 

Já ho též používám na obličej na noc a cca pul lžičky denně konzumuji. Vždy je nutné vyzkoušet na kousku pokožky, zda nemáte negativní reakci kůže